Telefon
WhatsApp

Ticari Gayrimenkul ile Konut Gayrimenkul Yatırım Farkları

Haberler
Ticari Gayrimenkul ile Konut Gayrimenkul Yatırım Farkları

Ticari Gayrimenkul ile Konut Gayrimenkul Yatırım Farkları

Ticari Gayrimenkul ile Konut Gayrimenkul Yatırım Farkları

 

Doğru bir şekilde yatırım yapmak ve paranızı katlayarak cebinizde tutmak istiyorsanız, doğru yatırımı yapmak çok önemli. Gayrimenkul yatırımı yapmaya karar verdiyseniz de yapacağınız yatırım enstrümanlarını tanımalısınız. Arsa mı, tarla mı, ticari konut mu, lüks konut mu hangi alanda yatırım yapmak istiyorsunuz? Bunu mutlaka belirlemelisiniz. Biz bu yazımızda Ticari Gayrimenkul İle Konut Gayrimenkul Yatırımı arasında ki farkları size ışık tutması açısından inceleyeceğiz.

 

Ticari Gayrimenkul Nedir?

Ticari Gayrimenkul Nedir sorusuna basit bir tanım yaparsak; içinde çalışılarak maddi kazanç sağlanan yer diyebiliriz. Fabrikalar, bürolar, dükkan ve mağazalar, oteller, iş merkezleri, plazalar, depolar, lojistik merkezleri, benzin istasyonları vs. ticari gayrimenkullere örnek gösterilebilir.

Ticari Gayrimenkulü ofis, perakende ve endüstriyel yatırımlar olarak 3 ana başlığa ayırabiliriz. Ofis yatırımı yapmaya karar verdiyseniz; görünüm, estetik, lokasyon, ışık gibi faktörler yatırımınızın değerini değiştirir. Perakende üzerine bir yatırım da, konum ön plana çıkar. Kolayca erişilebilir ve kullanışlı olması, ticaret ve alışveriş için önemlidir.

Endüstriyel özellikli bir yatırıma karar verdiyseniz; Fabrikanın niteliğine göre hazır kiracısı olan gayrimenkullere yatırım yapmak veya kiracı bularak yatırım değerlendirmek daha mantıklıdır.

 

 

Fiyat nasıl belirlenir?

Ticari Gayrimenkul ile Konut arasında bir çok fark vardır. Bunlardan bir tanesi de mülkün fiyatının belirlenmesidir. Konut fiyatları belirlenirken yakın geçmişte yapılmış benzer işlemleri ve satılacak olan konutun satılmış olandan farkını bilmek yeterli oluyor. Ancak Ticari Gayrimenkulde durum biraz daha farklılaşıyor. Çünkü fiyatı değiştirebilecek bir çok unsur mevcut. Ticari Gayrimenkullerin fiyatını belirlerken emsal karşılaştırma, maliyet yaklaşımı, gelir yöntemi, proje geliştirme yöntemi, trend analizi gibi unsurlara dayanarak fiyat belirlenir.

 

Amortisman süreleri

Yatırım yapacaksanız konut ve ya ticari hiç farketmeden amortisman sürelerini bilmeniz gerekmekte. Kendini kısa sürede amorti eden mülk her zaman uygun bir yatırım aracı olarak değerlendirilebilir.

Konutlarda amortisman süresi ortalaması 20 yıla tekabül ederken, ticari gayrimenkullerde amortisman süresi ortalama 10 yıldır.

 

Konut yatırımında lokasyon ilk sırada

Konut yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenlerin en başında konum gelir. Göç alan ve nüfus artış hızı yüksek olan lokasyonların nüfus artış hızı düşük olan lokasyonlara göre prim yapma potansiyeli daha fazladır.  Diğer bir ifadeyle bir şehir hangi yöne doğru gelişiyorsa o yönün getiri potansiyeli yüksektir.

 

Nasıl yatırım yapılmalı?

Tüm bunları aktardıktan sonra yatırımımızı ney göre belirlmeliyiz sorusuna da kısa başlıklarla cevaplayalım ve yazımızı sonlandıralım;

  1. Kişisel ve Ailevi Durum

 

  • Aile durumunuz, yapacağınız yatırımın şeklini belirleyen önemli bir parametredir
  1. Yatırım bütçesi

 

  • Yatırım bütçesine, yani ne kadar parayı yatırım için kullanacağınıza karar vermek çok önemlidir.
  1. Vadeye karar vermek

 

  • Vadenin ne kadar olacağına karar vermeniz üzerinde etkili olan iki unsur vardır. Bunlar, kar toleransı ve risk toleransı olarak adlandırılırlar. Yani ne kadar kar edilebilir veya ne kadar risk alınabilir, soruları üzerine düşünmeniz gerekir.
  1. Beklenen kâr

 

  • Elde etmeyi umduğunuz ve hesap ettiğiniz belli bir kâr ile yatırım gerçekleştirirsiniz. Yani her yatırım muhakkak kar etmek için yapılır. Ancak burada önemli olan şey, kendinizi gerçekçi olmayan kar beklentisi içine sokmamanız gerektiğidir.

 

Gayrimenkul Danışmanı Olmak İster Misiniz?

Ekip çalışması önemliyse, yüksek kazanç ve kariyer hedefin varsa hemen bize ulaşabilirsin.
İnsan Kaynakları